Man kan jo næsten ikke tro det, men Dirchs vej til de skår brædder, havde nogle gevaldige afstikkere undervejs. For det stod ikke skrevet i kortene, at Dirch skulle blive skuespiller.
Mellem sin uddannelse som sømand (og det er ikke et fjerkræ der dyrker træsløjd) og hans endelig gennembrud på scenen, var Dirch nødsaget til at forsørge sig, med forskellige småjobs.
Nogle foregik rundt i byen - som cykelbud - andre var mere faste, som da han læste højt, for cigarrullerne på Wullffs Cigarfabrik.

For at krydre siden, er der medtaget forskellige filmstudier, hvor mange af hans film blev til.

 

"Helga" af Assen, tomastet Ærø-skonnert

 

 

Helga var en skonnert af typen fore-and-aft-skonnert.
Dirchs debut som sømand, begynder 15. August 1944, hvor han hyres som jungmand på “Helga”. Karrieren var en af hans korteste - ca. 35 dage blev det til, så var det slut. Årsag: En frygtelig sysøge. Sejlasen gik til Stettin, gennem farvand, der var spækket med skibsvrag, hvilket sikkert heller ikke var hjulpet.
Helga var en tomastet motor-skonnert, først navngivet Jacoba, men omdøbt til Helga, da skibsreder J.Jørgensen i Middelfart købte skibet i 1939.
På turen efter Dirch afmønstrede gik skibet ned i Kattegat under dramtiske omstændigheder:
D. 7. September 1944 kl. ca. 18, passerer Helga Anholdt i en afstand af 3 sømil. Vejret var hårdt, med høj sø, og kaptajnen stoppede motoren. Skibet skingrede gennem det hårde vejr, og omkring kl. 22 knækkede gaflen til skonnertsejlet. Vinden tog til, til hård storm, og kl. ca. 02.00 opdagede besætningen, at der var trængt vand ned i lukafet, gennem dæksåbningen til kakkelovnsrøret. Det lykkedes ikke at lænse skibet, der kom til at ligge dybere og dybere i søen. I løbet af natten sank forenden dybere, da den pludselig stødte på grund med stævnen, og derefter fik slagside. Besætningen gik i jollen, og drev bort, men blev reddet af en trawler omkring kl 19. Helga blev senere fundet sunket på stedet.
To måneder senere blev skibet hævet, repareret og omdøbt til Fair. Få år senere solgt og omdøbt til Balka.
Og så sker det usandsynlige i 1967, at skibet synker for anden gang. I Fredericia havn påsejler MS Firlingen Balka, forreste mast knækker, og skaber et stort hul i skroget, så der trænger vand ind, og skibet atter synker. Skibet sælges som vrag, repareres og omdøbes til Arvi i maj måned 1968, men allerede i oktober måned samme år, ophugges skibet.
Foto MS.dk - Museet for Søfart

A/S P. Wullf's Cigarfabrikker, Nordre Fasan 111-115, Frederiksberg

I en periode var Dirch oplæser på Wulff's Cigarfabrikker. Fabrikken var yderst moderne, og cigarrullerne sad med høretelefoner på, hvori de bl.a. kunne høre Dirch læse højt for dem, under det monotone arbejde.
Historien går på, at Dirch læste en spændende historie om Lyn-grisene, ind til en venlig sjæl gjorde ham opmærksom på, at der nok skulle stå Lyng-risene.
Foto Google

Lommers hus, Steen Blichers Vej 11, Frederiksberg

Det ser hyggeligt ud, og der har garanteret også været muntert over gennemsnittet, når Kjeld, Dirch og Lommer, lå på gulvtæppet i Lommers stue, og rablede brandere af sig, men Lommer griflede lystigt ned.
Det var sjovt, men i den grad arbejde, og mangt et revynummer, har set dagens lys, på Lommers stuegulv.
Fotoo Google

ASA Filmstudier, Blomstervænget 87, Kgs. Lyngby

7 film indspillede Dirch for ASA film i Kgs. Lyngby. Bl.a. nogle af hans første film, men også klassikerne "Solstik" og "SOS - Sømænd og svigermødre", blev til delvist i studierne på Blomstervænget i Lyngby. Den gang hed vejen dog Ulrikkenborg Vej. Og nogle af atelierne blev bl.a. bygget af tiloversblevne stålkonstruktioner fra Storstrømsbroen. Studerne blev i 1972 overtaget af Det Danske Filmstudie.
Fotoo Google

Saga Filmstudier, Annettevej, Charlottenlund

26 film så dagesn lys i SAGAs filmstudier på bla. Annettevej o Charlottenlund. SAGA må siges at have stået for hovedparten af Dirchs filmsucceser, som tæller bl.a.: Ved Kongelunden, Det var på Rundetårn,Charles Tante, Peters Baby, Støverfilmene, Frøken Nitouche, samt de to Mafia-film.
Studiet er for længst nedrevet, og i dag ligger rækkehuse på stedet.
Foto Google

Flamingo filmstudier, Lindeallé 32, Nærum

Flamingo Studio eksisterede i en kort periode fra 1950 til 1966. Blandt de mest kendte film, som Dirch indspillede i Flamingo, er Den store gavtyv, og Gøngehøvdingen. Fire film belv det til hos Flamingo Film.
Foto Google

Palladium, Strandparken 36, Hellerup

Palladium Film havde studie på Strandparken 36 i Hellerup, samt et mindre studie på Katrinevej 10, ligeledes i Hellerup. Blandt de mest kendte film for selskabet, er: Bussen, Det tossede Paradis, og den oversete Oskar. Bygningerne eksistere stadig, men benyttes i dag til andet formål.
Foto Google

Nordisk Film, Mosedalvej 14, Valby

Nordisk Film i Valby kom til at arbejde sammen med Dirch i 8 film. Senere overtog selskabet rettighederne til hovedparten af Dirchs filmudgivelser. Årsagen til, at Dirch ikke kom tila t lave mere end de 8 film for selskabet - hvoraf de 7 var med Erik Balling ved rorpinden, skal findes i, at Dirch var for dyr - mente Balling.
ikke desto mindre blev et par af de helt store filmfavoritter med Dirch, til under kyndig ledelse af Balling, deriblandt Sommer i Tyrol, Slap af, Frede og serien om Poeten og Lillemor, hvor Dirch spillede bageren.
Foto Google

Merry Film
Novaris Filmstudier
Risby Studierne, Ledøjevej 1, Albertslund

3 film for Novaris, 21 for Merry - mange af dem optaget på Novaris - eller det Risby Studierne, som de senere blev døbt.
Henrik Sandberg stiftede Merry film i 1958, som et produktionsselskab. Firmaet havde ikke egne studier, men lejede sig ind hos andre, hovedsageligt Novaris. I 1963 blev Dirch medejer af selskabet. 3 år efter Dirchs dø, solgte Henrik Sandberg firmaet til Nordisk Film, og flyttede til Spanien. Merry film kom til at så for mange af Dirchs træffere, deriblandt Nyhavns glade gutter, SOldaterkammerater-serien, Majorens oppasser, Piger i trøjen-serien samt flere små perler.
Risby studierne blev som nævnt, ofte anvendt som studie. De lå tæt på København, og da de åbnede i 1960, efter en gennemgribende ombygning, var det tidligere gartneri, blevet omdannet til filmstudie. Efter en genopbygning i 1964, efter en brand, var stedet nu Nordens største filmstudie.
Studierne gik konkurs i 1971, og efter lidt skiftende ejere, overtøj Nordisk Film stedet i 1982, og omdøbte stedet til Risbystudierne.
Foto Google

Denne side er ikke komplet, vil de fleste nok sige. Og det er ganske rigtigt. F.eks. er ikke medtaget alle de svenske studier, som Dirch arbejdede for, men disse kan findes, hvis man besøger location-siden, og kigger under de svenske film, der er listet op der.