Askepot

Dirchs første tegnefilmrolle, var den lille tykke mus, Bum, i Disneys Askepot, fra 1950.
Kan man finde locations til en tegnefilm? Ja, det kan man. For det fine eventyrslot i filmen, er kraftigt inspireret
af Fontainebleau og Versailles slottene i Frankrig, men især af Neuschwanstein i Bayern.

 

Neuschwanstein er beliggende på en klippe over byen Hohenschwangu, i Bayern, Tyskland. Det blev bygget af kong Ludvig d. 2. Inspirationen fra slottets slanke tårne, ses tydeligt i Askepot. Både udseende og beliggenheden over den lille by, minder til forvekslling om slottets.
I virkelighedens verden var der ikke meget eventyr over Neuschwanstein. Den 10. juni 1886 ankom en regeringskommission til slottet, for at afsætte kongen, efter han havde øslet statens finanser bort på bl.a. slotopførelser. Det endte med at kongen blev erklæret sindssyg, og sat i forvaring. Tre dage senere tog kong Ludvig på en udflugt, sammen med en af de læger - von Gudden - der havde erklæret ham sindssyg. Da de to ikke dukkede op til aften, blev de eftersøgt, og fundet tre timer senere, ved en sø i nærheden. Begge døde. Von Gudden var blevet stranguleret, hvorefter kongen sandsynlilgvis havde taget sit eget liv.
Efter Anden Verdenskrig blev der, i slottets kældet, fundet adskillige af de kunstværker, som nazisterne havde stjålet rundt om i Europa.Nueschwanstein er imidlertid ikke det eneste slot, som har inspireret tegnerne hos Disney. Sale og udenomsomgivelserne er kraftigt inspireret af Versailes slottet. Men en anden del, den slyngede hovedtrapp - hesteskotrappen - er inspireret af dobbelttrappen på Château de Fontainebleau, syd for Paris. Sammenligner man filmens trappe og det rigtige slots, så er ligheden slående.

Dette har naturligvis ikke meget med Dirch at gøre, men det var det tætteste jeg kunne komme på en rigtig location. Men som et lille Dirch-kuriosum, kan jeg fortælle, at musen Bum, som Dirch lægger stemme til, slet ikke hedder Bum. Det er blot et kælenavn - dens rigtige navn er Baldrian.

Fotos fra Disney's Askepot. Copyright Disney. Slotfotos: www.wingsunfurled-web.com og www.hartransom.org