Hvad vil De ha'?
Kjeld og Dirch er Kjeldsen og Dirchsen, to forfattere,
der bliver sat til at finde ud af, hvad danskerne vil se på film
- og derefter sammensætte denne film. I filmen bor alle danskere - på nær en bonde - i København...

 

Kjeldsen skal have fat i en sømand, for at høre hvad han gerne vil se på film - og det er jo svært at gætte, at det har noget med hunkøn at gøre.
Han finder sømændende i Cafe West, beliggende i Nyhavn nr. 15, ved siden af det berømte Nyhavn 17. Cafe West lå på stedet fra 1955 og frem til 1964.
på stedet ligger nu restaurant Heering, der serverer klassiske danske retter.
Venstre foto er fra filmen, højre fotos og nederste foto er stedet nu. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.


I en anden scene deler Kjeldsen, Dirchsen og Instruktøren sedlerne med personer de skal finde, mellem sig. Det foregård udenfor Restaurant Tria.
Det ser dog ud tila t være et foto de spiller foran i studiet. Tria var beliggende på Fridtjof Nansens Plads 2, København, i perioden fra 1940 og frem til 1964.
Her set fra Østbanegade 23. På stedet ligger nu en tandlæge og café eller restaurant.
Venstre foto er fra filmen, højre foto er stedet nu. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.

Dirch(sen) skal høre hvad en ung pige vil se på film, og hvor finde rman sådan en pige? I Frederiksberg Svømmehal, naturligvis.
Svømmehallen er beliggende på Helgesvej 29, på Frederiksberg - sjovt nok. Den er opført 1931 til 34. Hallen er kendt for sin mosaikudsmykning, udført af Vilhelm Lundstrøm 1933 til 27.
På døren kan man se plakaten for svømmehallen. Søren Bruno hedder kunstneren, og plakaten er fra ca. 1937, men fungerede tilsyneladende lige så fint i 1956, hvor filmen er optaget.
Venstre foto er fra filmen, højre foto er stedet nu. Nederste foto Plakat af Søren Bruno. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.

I filmen vises flere scener, der alle eroptaget op det nuværende Nørrebro teater - men i 1956 hed stedet Det Ny Scala.
Stedet hed Nørrebro Teater fra 1886 og frem til 7. januar 1955, hvor det skiftede navn til Det Ny Scala (Da det gamle Scala på Axeltorv ikke længere eksisterede). I 1971 skiftede teatret igen navn, nu kun til Scala, som det hed frem til 1981, hvor det atter kom til at hedde Nørrebro Teater.
I filmen vises bl.a. danseoptrin med mere eller mindre afklædte smukke kvinder, Svend Asmussens orkester for fuld udblæsning, Dirch i sketch som fiskeboghandlerog Kjeld og Dirch som Brødrende Tapetersen.
På billede 1 i anden række, kan man ane balkonerne i teatersalen, vist på billedet herover, medorkestret fra en forestilling i teatret året efter.
Teatersalen har ændret sig meget siden 1956, men kigger man efter, kan man stadig se drejescenen.
Teatret er beliggende i Ravnsborggade 3, Nørrebro, København.
Fotos fra filmen, nederste venstre foto fra teaterprogram 1957 og højre foto stedet nu.. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.

De gamle optagelser stammer fra National Scala, eller Etablissement National, som det oprindeligt hed. 15. januar 1882 slog National dørene op for publikum, der kunne forlyste sig i tesalon, restaurant og koncertsal.
På stedet lå et ældre konserthus - Condert De Boulevard, som blev bygget ind i det nye Scala. Men allerede i 1883 blev denne sal erstattet af en ny rund sal. Om det var fordi allepengene blev ødslet bort på stuk og udsmykning, ved jeg ikke - men allerede i 1894 gik ejeren - Hellig-Hansen - konkurs.
I 1898 belv stedet omdøbt til La Scala. I årene 1921 til 1927 blev stedet berømt for sine operetter og revyer - nu kendt som Scala-teatret. I 1930 lukkede teatret, nedslidt, og åbnede igen i 1931, ombygget, nærmest til ukendelighed, nu under navnet National Scala. I 1937 fik det nok en modernisering, men i 1957 lukkede stedet - svigtet af publikum.
Samme år blev det købt af ANVA, revet ned, hvorefter der blev bygget et nyt stormagasin på stedet. ANVA købte i 1963 Cirkusbygningen, for at kunne udvide varehuset, men det mødte så voldsom offentlig modstand, at planerne måtte skrinlægges, og i 1974 solgte ANVA Cirkusbygningen til Københavns Kommune.
1987 måtte ANVA dreje nøglen om, men åbnede allerede i 1989, efter en større ombygning, nu som butikscenter med restauranter, diskotekt, biograf mm. I 2001 blev de øverste etager lukket. Publikum svigtede Scala, som i længere perioder stod halvtomt, gik konkurs, genåbnede mm. Men i 2006 var det slut. Bygningen lukkede og blev revet ned i 2012.
På stedet opføres nu Axel Towers, 6 sammenhængende tårne i forskellig højde. Indeholdende butikker, caféer og kontorer.
I det gamle Scala optrådte så prominente kunstnere som Liva Weel, Dagmar Hansen - og Harry Houdini. Og så var det i National Scala at Danmarks første Luciaoptog blev afholdt i 1944.
De to øverste fotos er fra filmen, De resterende viser stedet fra forskellige perioder. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.

Dirchsen skal høre, hvad en dykker gerne vil se på film, og sådan en finder han i færd med at arbejde i Frederiksholms Kanal, København.
Frederiksholms kanal strækker sig fra Slotsholmen i København, fra Stormbroen og ned til haven, tæt ved Langebro. Den krydses af ikke færre end 3 broer: Marmorbroen, Prinsens Bro og Bryghusbroen. Slotsholmen huser flere ministerier.
Venstre foto er fra filmen, højre foto er stedet nu. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.

Buster Larsen kører på motorcykel, syngende sangen om Harry Motor, til Østerport Station, beliggende Oslo Plads 2, København. Stationen åbnede 2. august 1897, og har undegået flere ombygninger og sporændringer, sidst i 2002. Stationen er tegnet af arkitekt Heinrich Wenck.
Venstre foto er fra filmen, højre foto er stedet nu. (Google) Filmfoto vist med tilladelse fra Nordisk Film.