I 1960'erne blev der skruet op for intensiteten. Det begyndte så godt, med gendannelsen af Kellerdirk, der endte som en eksploderet rumraket, før det rigtigt begyndte.. Alle fulgte Dirchs smertefulde savn af sin allerbedste legekammerat, i Billed-Bladet og Seog Hør's ugentlige opdateringer.
Man kunne tillige følge, hvordan Dirch sprængte alle broer til Lommer og ABC, og - i nogles øjne - gravede sig selv dybere og dybere ned, i et hul fyldt med dynd. Det lange stjernefrø var ved at spilde sit talent. Men Dirch satte blot produktiviteten i vejret, og folk strømmede istedet ind og så hans film.
Disse var ikke alle lige gode, hvilket anmelderne gjorde Dirch opmærksom på med en Bodil.
Bodil var ikke den eneste kvinde i Dirchs liv -
man kunne også følge hvordan Judy Gringer blev udskiftet med en rødhåret pige der hed Hanne, og hvordan parret fik familieforøgelse.
Og så blev der jo ikke sparet på tryksværten, i omtaler af film og arrangementer som Dirch deltog i. Endelig var der jo også hende den smilende, kække og velsyngende pige fra Esbjerg - Daimi - som væltede et helt cirkustelt sammen med Dirch. Atter dukkede Dirch op på de skrå brædder - og journalisterne stod sultne i mørket, og griflede ned. Nummer efter nummer...
"Forelsket i København" som filmføljeton i Familie-Journalen, over flerenumre. Så var man også sikker på at læsernekøbte bladet ugen efter. Og ugen efter... og ...
Familie Journalen
Første del i Familie-Journalens store Dirch historie: Mennesket bag masken. Med jævne mellemrum er der flere store ugeblade, som har tegnet bileldet af Dirch Passer i ugentlige føljetoner. Men især delen om Judy og Dirchs lejlighed, er sjov. Her afsløres det nemlig, at Ragnhild Passer lige har udskiftet det meste af møblementet, mens det unge par har haft travlt med film og teater.
Familie Jornalen
To tidstypsike ugebladsforsider fra december måned i 1960. Opsrkiften var ganske simpel: En smilende Dirch garneret med en, eller flere, smukke skuespillerinder. Se og Hør siger tillykke til Ghita Nørby, der har modtaget en pris fra Filmfonden. Og Billed-Bladet lykønsker Dirch, med de første ti år på ABC Teatret.
Se og Hør og Billed-Bladet
Dirch indleder Vi Unge's nye artikelserie "Hånden på hjertet", med at svare på nærgående spørgsmål. Og der er flere gode spørgsmål imellem - og mindst lige så overraskende svar:
Er de politisk interesseret eller engageret?
- Jeg kunne ikke drømme om på scenen at udlevere en politiker, hvis jeg ikke personligt gik ind for satiren i teksten. Men at tage et politisk parti er hæmmende for den kunstneriske frihed. Skal det endelig gøres, må det være a la Bob Hope, der efter et besøg i Rusland sagde: "De interesserer sig meget for westerns derovre. De holder med rødhuderne".
Hvad for Dem til at se rødt?
- Jeg lider af en frygtelig mangel på temperement. Jeg ser sjældent rødt, i stedet enten griner jeg jeg eller ryster stille på hovedet.
Må mænd græde?
- Ja, det ved Gud de må. Anledningen kan være to minutters stilhed på Rådhuspladsen den 9. april eller mere privat. Hvis man kan grine godt, kan man også græde ærligt.
Hvordan holde De Dem i form?
- Dampbade.
I hvilken periode af verdenshistorien ville De hellere leve end i den nuværende?
- Jeg ville gerne have været alene med Eva.
Hvad forestiller De Dem ved begrebet en gentleman?
- Kjeld Petersen
Vi Unge
Samlehefte udgivet af Hjemmet, hvor teenagere og andre samlere, kunne samle datidens store stjerner, iet hefte med titlen "Mine fjernsyns-favoritter". Formodentlig er der fulgt nye billeder med Hjemmet hver uge, som så kunne klæbes ind i samleheftet.
Hjemmet
Filmresume af "Det tossede paradis".
Ukendt blad
Filmeresume af "Venus fra Vestø" - eller som den bliver kaldt i bladet: "Operation Venus".
Ukendt blad
"Den sidste scene til Palladiums ny film, "Oskar", blev skudt forleden. Da det sidste billede var i "kassen", havde staben af skuespillere, instruktører, fotograf og teknikere tegnet sig for en ny dansk rekord. Filmen var blevet sindspillet på 11 dage.
Før man gik i gang med fotograferingen, havde filmens medvirkende dog gennemgået hele arbejdsgangen. Man var nøje instrueret om pladser, udgangsstillinger, stikord og handlingsforløb. Derfor kunne man sætte rekord også, med hensyn til brug af råfilm. I lat blev der fotograferet ca. 4.000 meter råfilm, hvor man ellers plejer at bruge henved 20.000.
Gabriel Axel har instrueret den franske forvekslingskomedie om sæbefabrikanten, og man venter sig meget af den. Den skulel være anderledes end andre danske film. Først og fremmest har man fotograferet den i farver, og man har fortrinsvis koncentreret sig om den grå farves nuancespil i dekorationer og kostumer. Her og der lyser et par røde roser eller en rød paryk op i sceneriet, det skulle give en effekt, som fotografen Henning Bendtsen, har haft sit besvær med at fremtrylle, men nu skulle den være der.
I det hele taget har man arbejdet særligt ihærdigt med kameraføringen i filmen, der fortrinsvis arbejder i dialogen. Man har søgt at rykke sig ud af den vanlige situationsfotografering, ved, nærmest TV-agtigt, men dog stadig kun med eét kamera at koncentrere sig om det væsentligste. Man håber med den metode at opnå en effekt, som dog ikke er bevidst søgt blot for effektens skyld, men fordi den må være rigtigst i en film af denne art.
Flere af vore kendteste skuespillere er med i "Oskar". Ove Sprogøe spiller hovedrollen, der skulle have været udført af Kjeld Petersen, omkranset af Dirch Passer, Ghita Nørby, Vera Gebuhr, Ebbe Langberg, Lone Hertz, Birgitte Reimer, Judy Gringer og Axel Strøbye. Filmen ventes at få premiere 2. juledag."
Billed-Bladet
Sjov forside, der fortæller at Dirch er gået i skarp træning i spaghettispisning, så han er klar til sommerferie i Italien.
Se og Hør
Hjemmet udbygger traditionen med filmføljetoner. Normalt var det kun billeder og billedtekster, med et kort handlingsrasume, men her er det "3 piger i Paris", der kører som roman over flere numre. Garneret med flotte billeder af de kendte spuespillere, naturligvis.
Hjemmet
22 årige Judy Gringer holder en velfortjent fridag, under optagelserne til "Et døgn uden løgn". Dirch kommer forbi, og gør dagen endnu bedre, og sammen besøger de en fisker, der har taget en ræveunge til sig.
Fotos
Den amerikanske filminstruktør Stanley Kramer, gæstede i 1963 København, og havde i den forbindelse ytret ønske om, at møde Danmarks største komiker. Bare lige for at tjekke om der nu også var humor i det lille land. Og det fik amerikaneren i den grad bekræftet, i en tre timer lang middag, med masser af indlagt latter. Det kom ennda så vidt, at han luftede tanken om en kontrakt med Dirch - men det tog Dirch med sindsro. Han egner ikke med noget som helst, før han ser dollaserne trille ind.
Ukendt blad
Som sin kendte bro og søster, slog Marcehn Passer sogsåmind på skuespillervejen, men 6 år efter denne artikel, valgte hun definitivt at sige farvel til skuepillerlivet. Her besøger storebror hende, i hendes antikvitetsforretning, som hun overtog efter deres mor, Ragnhild Passer. Forretningen blev ledig, da Dirch forærede forældrene et sommerhus i Sletten, hvor Ragnhild derefter indrettede en ny antikvitetsforretning.
Ukendt blad
Endnu en filmføljeton - her for "Majorens oppasser". Journalisten har drejet følgende billedtekst til billedet, hvor Dirch kæmper med en grand danois-hund på forsædet af oberst Madsen bil: "Den moderne Dirch med en grand danois - det kan han selv være..."
Ukendt blad
I 1963 var Dirch med i en konkurrence i bladet Vi Unge. Selv på en idolplakat fra omtrent samme tid, figurerer han.
Vi unge
Det kom bag på mange, også på Billed-Bladets udsendte, at man ikke skulle se Dirch i en komisk rolle - som det står: "...en forestilling der vender op og ned på adskillige vedtagne begreber om kendte aktører." "Mus og mænd" var en gammel drøm for Dirch, men mest af alt en sutteklud ra Lommer. Så holdt Dirch nok sin mund med det stykke, hvis han fik lov til at spille det. Det er lidt uklart hvad Lommer havde regnet med, men datidens anmeldelser lader tydeligt forstå, at Dirch var ganske fremragende i rollen som Lenny.
Billed-Bladet
Se og Hørs korte gennemgang af Dirchs svensk-jugoslaviske filmeventyr, "Blåjakkerne". Billedteksterne lader tydeligt forstå, at journalisten ikke har set hele filmen...
Se og Hør
Kort resume af "Don Olsen kommer til byen", der havde premiere anden juledag. Her ser man - for Gud ved hvilken gang - Dirch i kvindeligt antræk. Men han havde da også nogle flotte ben.
Familie Journalen
Resume af Ballings film "Sommer i Tyrol". Artiklen indeholder flere gode billeder af Dirch - især det, hvor han viser, hvor flot et par lederhosen kan bæres.
Familie Journalen
"Vil du værsgo' at spytte den ud igen, Dirch..! Du kan tro afdelingschefen bliver vred, hvis der mangler en kugle!", siger Hanne Passer til Dirch, i følge billedteksten. Det er fjerde spørgsmål i Familie-Journalens store konkurrence, om en tur over atlanten. Hver gang skulle læserne gætte hvilken afdeling i Magasin, som Dirch klovnede rundt i.
Familie Journalen
En sjov forside fra Billed-Bladet i anlednig af premieren på filmen "Don Olsen kommer til byen", om den stille butiksejer, der ender med at vælte byen på den anden ende, med god hjælp af den tilrejsende Don Olsen.
Billed-Bladet
3. del af Hjemmets føljeton om Dirchs forunderlige liv. I artiklen står der følgende: "Jeg er i fuld gang med at pensionere mig selv, så jeg kan få tid til at leve med min familie - det er det vigtigste". Sådan gik det jo ikke helt. Artiklens overskrift siger ganske tydeligt, hvor hårdt de sidste par havde været, efter Kjeld Petersens alt for tidlige død, to år før.
Hjemmet
En smuk se og Hør forside, med storsmilende Dirch og Ghita Nørby. Filmen var "Flådens friske fyre", om de tre fiskere, der indkaldes til marinen, men hellere vil være hjemme og fiske ål.
Se og Hør
To små artikler, den ene omhandlende, at Dirch har været dommer i en skønhedskonkurrence, den anden hyldesten af Professor Tribini, på Bakken, i anledning af hans 50 års fødselsdag.
Ukendt blad
I forbindelse med optagelse af filmen "Pigen og millionæren" byggede Henrik Sandberg, Danmarks, på dette tidspunkt, dyreste kulisse, rigmanden Jens Møllers, lejlighed. Og for at det luksuriøse omgivelser ikke skulle gå til spilde, overnattede skuespillerne af og til, i den smukt møblerede kulisse, der var udstyret med alle moderne bekvemmeligheder.
Ukendt blad
Første optræden af Josefine i Se og Hør. Meget passende har Se og Hør rykket deres faste tegneseriestribe, Josefine, ind på siden.
Se og Hør
Se og Hør skriver om Dirchs - og Hannes - nye roller som forældre. Og Dirch kan ikke lade være med at fjolle lidt for kamaeraet, selv om familien kom i første række, når de opholdt sig i sommerhuset i Klint. Hvem der gemmer sig i affaldspspanden vides ikke, men i hvert fald brugte Dirch noget af tiden i sommerhuset, på at forberede sig på en optræden foran et spisende publikum.
Se og Hør
Sød lille historie om Stjerneholdets tur til Fåborg, hvor de dystede mod udvalgte hold, for at skrabe penge sammen, så at Fåborg Boldklubs drengehold kunne hyre en træner. Stjerneholdet håbede i øvrigt, at d ekunne fortsætte deres gode arbejde, i hvert fald frem til februar, hvor Dirch skulle helleige sig filmarbejdet.
Ukendt blad
Omtale om DR TV-program om Kai Normann-andersens sange, med vægten lagt på Daimi og Dirchs optræden med potpourri af Kain Normann-Andersens sange.
Hjemmet
Sød lille artikel om Pusle Helmuths og Dirchs samarbejde i "Min søsters børn vælter byen". Artiklen afslører, at filmens titel endnu ikke var endelig fastlagt - eller måske bare hemmelig. Og så var filmens instruktør, Annelise Reenberg, ikke for fin til at give en hånd med, når baby-tvillingerne skulel mades mellem optagelserne.
Ukendt blad
Filmbog over filmen "Min søsters børn vælter byen". Bogen er den tredje i serien, og følger ganske nøje handlingen i filmen, og slutter med ordenen: "Pusle behøvede slet ikke at høre mere. Hun vidste nøjagtigt, hvad der kom. Hun avde jo lige drømt det altsammen. "Det var mærkeligt", mumlede hun og syntes, at det havde været den morsomste og mest spændende drøm, hun havde haft i sit femårige liv."
Forlaget Martin
Resume af familiefilmen "Min søster børn vælter byen", hvor Pusle får en trylleamulet, og Dirch er psykiater, med hang til forklædninger. Filmen indeholder blandt andet en tur til månen, og må siges at være i den mere syrede ende af "Min søsters børn" filmene.
Ukendt blad
"Folk synes nok, at der er spændende, om jeg skulle gå hen og lave noget virkelig godt". Så beskeden indleder Dirch artiklen, de rhandler om, at han er den eneste nulevende dansker på listen over "Det mest spændende menneske, der lever eller har levet i vort århundrede". Og det må da også siges at være lidt af et skulderklap. Velfortjent.
- Hvorfor jeg er blevet nævnt, kan jeg ikke sådan rigtigt finde ud af...
- Har det spændende noget at gøre emd at kende sine begrænsninger?
- Det tro jeg nok, det har i allerhøjeste grad...
.....
- Hvordan mærker De det med begrænsningen?
- På mange måder. Det er jo det ved det, at man har fået nogle gevaldige hak i tuden. Selv om jeg ikke hører til dem, der hyler over anmeldelserne, så kan man jo godt tage dem som en anvisning på, hvordan man skal te sig.
- Er det successen der er drivkraften?
- Nej, den spekulerer jeg aldrig over.
- Hvad så?
- Drivkraften er det, vi alle har i os: det gælder om at komme ud af sengen om morgenen og bestille noget, så man har til dagen og vejen. Det er den eneste drivkraft, der er. Men den er jo også god nok.
....
- Kender De opskriften på den personlige succes?
- Nej, og hvis der sku' være en, så vil jeg ikke høre den.
....
- Hvem, vil De selv helst underholdes af?
- Det lyder måske sentimentalt, men det er min datter Josefine. Det er ikke kedeligt.
....
Dirch var i øvrigt placeret på listen som nummer 9 - lige midt mellen Albert Einstein og Danny Kaye.
Hjemmet
I serien "Min berømte far" fortæller Dorte Passer hudløst ærligt om sin far. Hun lægger ud med at fortælle, at Dirch altid har forkælet hende, og helt frem til hun var 13-14 år, var det Dich der stod for tøjindkøbet til Dorte. Hvilket tilsyneladende ikke gjorde noget, da han havde en glimrende tøjsmag.
Til gengæld kunne hun langt bedre lide sin far privat, end på film. Privat elskede hun når han diskede op meden af sine utallige morsomme historier og når han klovnede for familien. Af udseende lignede hun sin mor, men af sin sin far: "Vi er begge afslappet rastløse". Og så nævner den 18 årige Dorte: "Jeg har været et heldigt og glad skilsmissebarn...".
Fotos Søndags-BT