Lige så stor betydning som Stig Lommer og Preben Kaas havde for Dirch succes på revyscenen, lige så meget kan vi takke reklamefilm-geniet Erik Dibbern for at få det bedste ud af Dirch - både alene, men også sammen med Kjeld Petersen, og nogle uforglemmelige reklamefilm op gennem 50’erne og 60’erne.
Dirch var ikke karrig med at stille op og reklamere for alt fra cigaretter til appelsiner. Men det gennemgående træk, var en kvalitet i reklemfilmene, der var en del over gennemsnittet. Specielt i de film, som Erik Dibbern havde en finger - og hjerne - med i spillet i. Dibberns fantasi var ligeså kringlet som Dirchs og Kjelds, så de tre gik fint i spænd sammen. Hvilket tydeligt afspejles i resultaterne.

 

Crome & Goldschmidt - 1957

Alle kender nok Kjeld og Dirch’s uforlignelige reklamefilm for Crome & Goldschmidt. Crome & Goldschmidt var en dansk tekstilvirksomhed og et kendt stormagasin.
Men med Erik Dibbern ved roret og de to herrer som skuespillere, så kunne det næsten heller ikke gå galt.
Reklamen er simplet bygget op omkring 4 døre, som Kjeld og Dirch så løber frem og tilbage mellem. Hver gang de er kommer ud, har de skiftet til et nyt sæt tøj - og har en ny lille sjov replik klar. Filmen er smækfyldt med pudsige og morsomme ordspil, som da Dirch kommer ud i smoking, og bare siger ”Smoking” - og Kjeld kommer ud i skjorte og underbukser og siger ”No smoking”... eller ”Blazer - også i stille vejr!”. Eller perlen: "Tøj efter mål!" - "Slagsmål!".
Rygtet siger at der var en del som købte biografbillet, blot for at se reklamen.

I filmen er der indsneget sig en lille fejl - eller er det en pudsighed fra Erik Dibberns side? I hvert fald kommer Kjeld ind ad en dør iklædt smoking, men da man går til nærbillede har han ingen bukser på... Han kalder ”Diiirch!” og løber ud ad en anden dør - også her er det ganske tydeligt at bukserne mangler.

En i mine øjne ret enesteånde reklamefilm, der her godt 60 år senere, stadig kan få publikum til at trække på smilebåndet. Og som udstråler et overskud - både fra Kjeld og Dirchs side - men også fra dem som har fået ideen og skrevet manuskriptet.
Fotos fra reklamefilmen. 1 min 57 sek. Prod: Erik Dibbern. Nordisk Reklamefilm, Suenson & Frigast
Medvirkende: Dirch Passer, Kjeld Petersen samt en skrædderPerletand - Købmanden - 1957

I reklamen for Perletand spiller Dirch en hurtigtalende købmand, der viser sig at være en sand mester i disicplinen ”mersalg” - dog uden at være så irriterende som nutidens ekspedienter der ikke har Dirchs elegance.
Første kunde er et overskæg med bowler - naturligvis bosiddende på en mand spillet af Dirch. Ekspedieneten får snegen en tube Perletanad med i handelen, så manden kan børste ølånden bort.
Næste kunde er en korthåret, cigaretrygende blondine med bryster oppe under hagen, også spillet af Dirch.
Her får ekspedientten sneget nok en pakke Perletand med i købet, til at tage cigaretånden.
Næste kunde er en lille fregneklædt knægt i busseronne. Knægten er udstyret med det man kalder en nedbrædnt negerlandsby - sorte tænder ad libitum. Ekspedienten giver ham en pakke Perletand med, sammen med en slikkepind, så drengen kan få fine hvide nye tænder.
Sidste kunde er Dirchs version af Cleo - og hun ved nok hvordan man skal passe på tænderne med Perletand. Og filmen slutter med at hun spørger Dirch hvad han selv bruger - og det sidste billede er den kendte med Dirch med en tube Perletand på tværs i munden.

Hele vejen gennem reklamen fyger der forkerte ordspil ud af munden på Dirch, som f.eks. ”sent er bedre end mel i munden”.
I Anders And nr. 47 fra 1959 var der en trykt reklame med Dirch passer og Perletand.
Foto fra reklamefilmen. 1 min 10 sek. Prod: Erik Dibbern. Nordisk Reklamefilm. Medvirkende: Dirch Passer i flere roller.


Perletand - Vinduespudseren (Den sjældne)

Ud over den velkendte Perletand reklamefilm, med købmanden, blev der lavet en anden Perletand reklamefilm. Denne film troede man var gået tabt, men ved et tilfælde blev de nfundet i en skraldespand i 2009, sammen med flere andre film. Filmen blev nænsomt restaureret af Jack Stevenson fra Husets Biograf i København, men er desværre siden gået tabt. Man har aldrig fundet ud af hvor filmenen stammer fra, men ifølge Jack Stevenson, er der tale om originalmateriale, da flere af filmene var splejset, som efter klipning, men før kopiering til brug.

I filmen spiller Dirch en fladnæset vinduespudser, der gennem ruden får øje på en smuk tandplejer i et højhus. På forunderlig vis får han sig sneget indenfor, men hvad han regner med skulle være en romance, udarter sig til, et smerteligt besøg i tandlægestolen.
Foto fra reklamefilmen. Prod: formodentlig Erik Dibbern. Nordisk Reklamefilm. Medvirkende: Dirch Passer samt ukendt skuespiller.Provinsbryggerierne - Kjeld og Dirch bliver nye mennesker - 1958-59

Bare en enkelt slurk, og man bliver et helt nyt menneske!!

Flere provinsbryggerier, bl.a.: Urban Park Pilser - Aalborg Aktie Bryggeri - Kvik - Slagelse Bryghus - Vestfyen m-fl.

Reklamerne var sammensat af små historier der forgik i forskellige tidsaldre eller på vidt forskellige steder. Fælles for alle historierne var, at Kjeld og Dirch altid ønskede sig at blive nye mennesker, for at komme ud af en penibel situation, som f.eks. at være i fængsel, sidde i et fly der er løbet tør for brændstof, en mand fra fremtiden som bliver sendt til månen for 3. gang i den samme uge osv.
Reklamenre sluttede altid med at Kjeld og Dirch sad i studiet, efter indspilningen af reklamefilmen, og delte to af de øl de reklamerede for. Og det var så fikst lavet, at reklamen kunne bruges af alle provinsbryggerier, når blot de sidste 30 sekunder blev skiftet ud. Her var der så lavet 12 eller 13 forskellige slutninger, et til hvert bryggeri, med billede af den lokale øl, og Kjeld og Dirch som kom med en afsluttende bemærkning om det skønne lokale bryg.
- Ja, det ved nok hvad de laver på Slagelse Bryghus...
- Ih hvor ville jeg gerne bo i Aalborg. Hvad siger du? Jeg siger PARK!
osv.

Serien af et-helt-nyt-menneske filmene bestod af følgende fem film:
1. film - i sort-hvid
To vagabonder foran en dør hover to øl op af en kande. De reddes af ølslurk og... - de bliver til to rigmænd på kontor. Dirch vil låne penge af Kjeld. Bemærk billedet i baggrunden der drikker øl. De reddes af ølslurk og... - de bliver to flyttemænd. Dirch bærer et bord, der hænger i snor fra loftet. De reddes af ølslurk og... - De bliver til sig selv, som sidder i to instruktørstole i kulisserne fra reklamefilmen.

2. film - farve
To rigmænd på galopbanen, står og betragter løbet gennem kikkerter. Deres hest vinder ikke, men skidt, for Dirchs kikkert er to øl. De reddes af ølslurk og... - de bliver til klovner i cirkus, Kjeld låner 500 kr af Dirch, drikker øl og forsvinder. Dirch drikker ølslurk, og... - de bliver til to oberster i gryder hos kannibaler. De reddes af ølslurk og... - De bliver til sig selv i to instruktørstole i kullisserne fra reklamefilmen.

3. film - farve
To bønder i gabestok. De har skullet lave mad for herremanden, men Kjeld tog fejl, og rørte ikke mayonnaisen men baronessen. De reddes af ølslurk og... - de bliver to personer i en fremtidsverden, 48793156 og 5136879. Dirch bliver ringet op af sin chef, og skal nu til månen - for tredje gang i denne uge. De reddes af ølslurk og... - de bliver til Napoleon og soldat ved Waterloo. De reddes af ølslurk og... - De bliver til sig selv i to instruktørstole i kullisserne fra reklamefilmen.

4. film - farve
De er to fanger i en fængselscelle, sat fast fordi Kjeld ikke kunne holde sig fra kasse - ølkassen. De reddes af ølslurk og... - og bliver til cowboy og Dirch der ”spiller Crocket”. Indianerne bliver lidt for nærgående og Dirch har kun en patron tilbage. De reddes af ølslurk og... - og de bliver til to fremmedlegionærer strandet uden vand i ørkene. Men Dirch har heldigvis to af de rigtige, dem de laver reklamer for, selv om Kjeld tror det er et fatamorgana. De reddes af ølslurk og... - De bliver til sig selv i to instruktørstole i kullisserne fra reklamefilmen.

5. film - farve
Kjeld er kaptajn og Dirch matros på synkende skude, men hjælpen er kun en ølslurk borte. De reddes af ølslurk og... De bliver to piloter i flyver, der er ved at løbe tør for brændstof. De reddes af ølslurk og... - og de bliver til to tyrefægtere i arena. Kjeld er endda udstyret med en fin blå pude med to skudeskiver der anviser hvor tyren skal stange. Kjeld starter med at være glad ”han elsker dyrskuer” og synes den ko der kommer imod dem er vældig flot. De reddes af ølslurk og... - De bliver til sig selv i to instruktørstole i kullisserne fra reklamefilmen.

Fotos fra filmene. 1 min 58 sek. hver. Prod: Erik Dibbern, Wahl Asmussen, Nordisk Reklamefilm.

Jaffa appelsiner - Lægen - 1961

Dirch spiller Dr. Jaffa som modtager patienter i sin konsultation.
Første patient er en meget nervøs mand. Han kan ikke læse synsprøve-skiltet, så Dirch ordinerer ham Jaffa appelsin - syngende - da det er smækfyldt med ”C” vitamin. Manden sendes ud, og næste patient kommer ind. Dirch berordrer hende blusen af, og ser til sin glæde at det er en ydelig ung dame med frugterne i fin form. Hun kan dog heller ikke læse skiltet, og ordineres Jaffe.
Næste patient kommer ind, og atter beder Dirch hende tage blusen af, men patienten er en stramtandet tante, spillet af Lillesøster Kirsten Passer. Hun kan heller ikke læse skiltet, og får ordineret Jaffe. Det er sjovt at se, da Dirch synger, er Kirsten passer lige ved at begyde et grine, men tager sig i det.
Hun sendes ud med to appelsiner strategisk placeret foran brystet.
Fotos fra filmen. 1 min 20 sek. Medvirkende: Dirch Passer, Nervøs mand, Kirsten Passerog nydelig ung dame.

 Fazer likørkonfekt

Det er desværre ikke meget jeg kan fortælle om denne reklamefilm
Dirch står med en kæmpe bunke Fazer likørchokolade som han flittigt smager på.
Siger: Man Fazer ikke at noget kan smage så kæmpe godt.
Skål. Fazer likørkonfekt.
Fotos fra filmen.Philishave - 1955

Dirch spilelr en meget fortravlet mand, der har en ret så hektsk morgen. Han må bl.a. spise morgenmad iført sit overtøj.
Moralen er, at med en Philishave, går barberingen hurtigere, så man sparer tid om morgenen.
Fotos fra filmen.Irma kaffe - omkring 1957

Det erikke meget jeg ved om denne reklamefilm for Irma Kaffe.
Irma har kun villet oplyse, at filmen blev vist i sammenhæng med, at en sporvogn blev malet blå, som en Irma kaffepose, og kørte rundt i Københavns gader omkring 1957. Dirch skulle have serveret kaffe i denne sporvogn ved en enkelt lejlighed også.
Muligvis er der tale om to forskellige reklamefilm - eller den samme. Men Irma har altså siddet hårdt på informationen.
Fotos fra filmen.


Hovedstadens Forbrugsforeninger - Del i dividenden. 1958.

Reklame for Hovedstadens Brugsforening.
I filmen fortæller Dirch, udklædt som postbud, om dividende-systemet, og opfordrer alle husmødre til at købe i Brugsen og få del i dividenden.
Fotos fra filmen.Shell Super

Filmen er lavet som en gammeldags stumfilm med indlagte lydeffekter.
Dirch forsøger at trække et hus med sin gamle bil, men der kommer hele tiden forhindringer i vejen,
Først er det en øldrikkende vagabond som sidder og læner sig op ad huset, som må fjernes.
Dirch forsøger igen - men bilen rokker sig ikke.
Så må huset tømmes, og Dirch åbner døren og en elefant kommer ud af huset.
Men det er ikke nok.
Endelig fylder han en sjat Shell Super på sin gamle veteranbil, og så kan det nok være at han kan trække afsted med huset.

Muligvis har filmens ide taget udgangspukt i, at det var i den periode hvor bilerne efterhånden var ved at blive allemandseje, og folk var begyndt at campere med de første campingvogne. Men det er kun en tanke og må stå for min egen regning.
Fotos fra filmen.

 


Manterna frugtvin

Wild Bill Hicock - Dirch - ankommer til en bar. Han har redet længe, og hans læber er sprukne af tørst.
Han skyder et par flasker i stykker i baren, bliver budt på whisky, som han affejer.
Herefter får han et glas manterna frugtvin, og ender med at tage et ordentligt hiv af flasken. For rigtige cowboys drikker fugtvin!
Fotos fra filmen. Valdemar Jørgensen & Co A/S.

 


Cherry Heering - 1961

Reklamen er lavet som et TV hold fra Danmarks Fremsyn som forsøger at lave et indslag om Peter F. Heering.
Men Danmarks Fremsyn må jo ikke reklamere, og derfor må det stakkels TV hold hele tiden forsøge at gemme logoer fra firmaets produkter - hvad de ikke slipper helt godt fra. For firmaets hovedsæde er fyldt med flasker, reklamer, tønder mm. med firmaets navn og logo på.
Efterhånden er Dirch helt omtumlet, og ender til slut med at kalde købmandsgården for velsmagende - men retter det hurtigt til smagfuld.
Til sidst i reklamen kan man høre slutkommentaren fra Preben Kaas: Det klarede vi flot - der er ikke en der aner hvor vi har været!
Fotos fra filmen. 1 min 57. sek. Medvirkende: Dirch Passer, Preben Kaas og Kirsten PasserHjemmet

Endnu en film, jeg ikke ved ret meget om. Sandsynligvis stammer reklamefilmen fra sidst i 1950'erne. Dirch spiller en far, der næsten ikke kan løsrive sig fra Hjemmet ved morgenbordet. Inden han går minder hans kone ham om, at det er i dag at Hjemmet udkommer - i mens børnene er ved at læse tegneserierne i bladet.
Fotos fra filmen.Filmdesorienteringen - reklame for filmen "Sømænd og svigermødre" 1962

MAnge har set udsnit af filmen, kaldet "Filmdesorienteringen", men det e rnok de færreste, der kan huske, at den rent faktisk er en reklame for filmen "Sømænd og svigermødre". Filmen er ekstremt lang, af en reklamfilm at være - mere end 7 minutter og 30 sekunder, og må have kostet en formue at få vist i landets biografer i 1962.
I filmen er Dirch vært i programmet "Filmdesorienteringen", hvor han gennemgår forskellige virkemidler i film. Først i filmens sidste 30 sekunder afsløres det, at filmen er en reklme for "Sømænd og svigermødre", med Dirch, Kjeld Petersen og Ove Sprogøe i hovedrollerne.
I en sekvens i filmen kommer Dirch hjem til sin gamle mor - spillet af ham selv - med en pakke maltet rugbrød, han var blevet sendt ud efter mange år før. Denne scene har forvirret en del Dirch-fans, der tror at filmen var en reklemefilm for rugbrød, hvilket altså ikke er tilfældet.
Fotos fra filmen. 7 min 38 sek.Loha strømper - Hallo! Loha!

Dirch sidder ved at bord, og kalder - uden held på tjeneren. Hallo! Hallo! Hallo!
På dansegulvet får han øje på smuk dansende kvinde.
Hallloo!
Hallo. Loha.
Kvinden har et par smykke tynde Loha strømper på.
Fotos fra filmen.Star øl

En lille gemt perle - Dirch i en rekleme for Star Øl. Star Øl var jo mest kendt for Erik Dibberns tegnede reklamefilm, med det velkendte refræn: Han vil hellere, han vil hellere - han vil meget, meget hellere ha' en Star!
I denne film spiller Dirch en forsmået frier, der endnu ikke har fået svar:
"Hvor længe endnu skal jeg lide? Så giv mig for pokker dit svar!"
Herfter kylder pigen en potteplante i hovedet på ham...
Denne film har jeg ken set begyndelsen af - så jeg ved desværre ikke hvordan slutningen er.
Fotos fra filmen.Familien Fanta

Den velkendte Fanta-reklamefilm, hvor Dirch fremtryller Fanta i alle afskygninger frem til familien.
Med til serien hørte også en del ugebladsreklamer. Alt blev optaget hjemme i familien Passers hus på Rosbæksvej. Hunden Dolphus afslutter filmen med et "De er helt fjanted' med Fanta!".
Fotos fra filmen.Dirch går køkkenvejen - 1962

Denne lange reklamefilm, på 10 minutter, er en reklame for Exportslagteriernes Salgsforening.
Dirch er en kok der ankommer lige i sidste øjeblik, til atlave mad til gæsterne, der skal gå til bords om 30 minutter. Han forsikrer husets frue om, at det sagtens kan nås. Og så går han ellers i gang med at molestrere hele køkkenet. Stilen er småplat og overgearet - men Dirch kører den helt ud, og man må overgive sig til løjerne.
Den opmærksomme seer vil se, at det er kulissen fra Støver-filmene, der benyttes i reklamefilmen.
Fotos fra filmen, udlånt af Slagterimuseet i Roskilde. 10 minutter.
Instruktør og manuskript: Werner Hedman. Fotograf Henning Bendtsen og Henrik Heger. Prod. Eksportslagteriernes Salgsforening hos LaternaScotsman cigaretter

Nok en reklamefilm. som jeg ved så godt som intet om. Formodentlig er den fra omkring starten af 60'erne, men det er blot et gæt.
Fotos fra filmen.Man Spray - stemme - 1973

Jeg mås skuffe det kvindelige publikum - det er med garanti ikke Dirchs bagdel der vises i reklamefilmen for Man Spray fra 1973.
Derimod er der ingen tvivl om, at det er Dirch der ustøder det gennemtrængende brøl i reklamen, da manden giver sin manddon et godt langt pust af deoen.
Jeg har ikke fået dette bekræftet - men der er ingen tvivl.
Fotos fra filmen.Slap Af! (Den rigtigt hemmelige)

Denne film har vist sig at være umulig at fremtrylle.
I filmen skulle Dirch angiveligt spille en brandmand, som ræser rundt i sit eget hjem, og derefter skynder sig bort.
Reklamen skulel være for Slap af!
Og det er her det bliver lidt tricky: For Slap af! var jo titlen på en revy på ABC - men det er også titlen på et kryds og tværs magasin...
Jeg har desværre ikke fået afklaret hvad filmen reklamerer for...


´