Handling og replikker
Hækskærmydsler i haveforeningen Kongelunden. Ib Schønberg er tjener som lige er blevet fyret - og nabo til mureren. Ove Sprogøe og Dirch er de to sporvognskonduktør og - fører, der bor i hver sin ende af en gammel sporvogn, ombygget til kolonihavehus.
De to naboers - tjeneren og mureren - datter og søn er kærester, og et jalousidrama bruser over, da han inviteres til sin kammerats polterabend, og ved et uheld får hans motorcykeljakke på, hvori der i lommen ligger et brev fra den anden kammerats kæreste om, at hun er blevet gravid. Dette brev finder hans kæreste naturligvis, og i sorg kaster hun sig i armene på en charlatan og trussetyv. Naturligvis udredes trådene.
Men det er absolut Dirch Passer og Ove Sprogøe der er filmens krydderi. Den udødelige ”En pige og en sporvogn til” er intet mindre en et af den danske filmhistories allerbedste filmsange - og den fremføres charmerende af de to. Man kan vel nærmest ikke forestille sig at den kan synges af andre.
Derudover er skærmydslerne mellem tjerneren og Mureren festlige - og de to kan jo ikke undvære hinanaden, selv om venskabet sættes på en hård prøve da der skal rejses flagstang.
Der er utallige små pudsige episoder filmen igennem - men især morede det mig at se Dirch og Ove udklædt som hest - på andejagt.
Bedste replikker:
- Du Svendsen - om forladelse at du har generet mig!
- Hvad var det jeg ville sige - hvad pokker var det jeg ville sige..?
- Det skulle vel ikke være ”skål”?
- Jo, lige præcis - du er en klog mand, Olsen!
Har jeg drukket 7 øller?
Nej - 8!
Tæller du maden?
Anmeldelser og info
Dirchland:
Ved kongelunden er jo nok især kendt for Ove Sprogøes og Dirchs sang ”En pige og en sporvogn til”, der da også er en af dansk films bedste ørehængere. Men filmen har skam meget mere at byde på, en Svend Gyldmark og Poetens lille genistreg.
Man kommer heller ikke uden om Ib Schønberg og Henry Nielsens to herlige nabo-gnavpotter, der må begrave stridsøksen, da deres børn forelsker sig i hinanden. Men den begraves heldigvis ikke for dybt.
Trods sine mange år på bagen, er filmen bemærkelsesværdig frisk i sin tone. Dirch og Oves samspil er perfekt - men man kan nærmest ikke sætte en finger på nogen af skuespillernes præstationer. En rigtig feel-good film - der undgår at blive kvalm. Poul Bang formår at tøjle Drich, og som sædvanligt klæder det ham.
Ib Schønberg og Henry Nielsens sang ”Hvad er så skønt som den danske sommer” er også en sød lille perle - og der må næsten knibes en tåre under Ibbermands ”Ølombærer Olsen siger godnat”.
På min top ti liste over Dirch-film.
Gyldendals Filmguide gav filmen anmærkningen ”T” - der står for stærk tidskolorit.
Anmeldelsen i Gyldendals Filmguide:
Småkævlerier og kærestemisforståelser i kolonihavemiljø ved Kongelunden.
I denne på mange måder typsike Saga film er John Olsen-banden i mageligt sommerferie- og solskinshumør. Handlingen er nærmest ikke-eksisterende og den tykt belagte småborgerhygge appellerer mest til hard core fans.
Der er en vis melankoli i Ib Schønbergs præstation som tjener, mærkbar i hans foredrag af to Poeten-viser ”Hvad er så skønt som den danske sommer” og især den fine ”ølombærer Olsen si’r godnat” sunget nænsomt mens han træt går rundt i den tomme krosal og rydder op. Men filmens ørehænger er selvfølgelig Poeten-Gyldmarks genistreg og evergreen ”Der kommer altid en sporvog og en pige til”, luftigt fremført af den nysammensatte og tindrende veloplagts charmeduo Passer og Sprogøe, som en slags gensidig kærlighedserklæring holdt i lutter drillerier og svimlende virtuose rim.
Ved Kongelunden blev starten til et vidunderligt, lærerigt , festligt og gnidningsløst samerbejde gennem 6-7 film.
Ove Sprogøe i Levende Billeder 195, om sit partnerskab med Dirch Passer.
Gyldendals Filmguide gav den 1 stjerne - svarende til ”Interessant eller
acceptabel i sin genre”.
I filmen bliver Birgit Sadolin påkørt af en bil, efter at hun er faldet ved at springe af en bus. Den dramatiske situation blev filmet i 3 tempi:
Hun springer af bussen og falder
Hun ligger på gaden - lige bag hende ligger filmfotografen på maven og filmer, medens en bil bremser op umiddelbart foran dem.
Hun ligger på gaden - men denne gang sidder filmfotografen på køleren og filmer oppe fra og nedefter.
Når de tre stykker film bliver sat sammen, oplever man i filmen et par nervepirrende sekunder.
I filmen er det tilsyneladende Verner Thaysen, der sidder bag rattet. I virkeligheden var det den kendte motorsportsmand Egon Walther.
Optagelserne på Amager var iøvrigt hæmmet af flyvemaskiner, der hvert 10. minut drønede hen over filmholdet. Direktør Poul Bang fandt til brug for filmen en gammel udrangeret sporvogn i Enghavevejens remise. Sporvognen blev af Falck transporteret til Saga Studiet, hvor den i filmen spiller en rolle som bolig for Dirch Passer og Ove Sprogøe. Ideen til at lade Dirch Passer og Ove Sprogøe bo i en gammel sporvogn fik instruktøren Poul Bangs hustru en dag, medens hun og hendes mand spiste til middag. Efter optagelserne blev den gamle sporvogn ophugget.
Filmens arbejdstitel var ”Sønden for Langebro”. Første gang Dirch Passer og Ove Sprogøe optrådte som “dansk films nye komiske” par, var i denne film, hvor de sang den udødelige: Der kommer altid en sporvogn og en pige til, med tekst af Poeten og musik af Sven Gyldmark. De blev simpelthen skrevet ind i et ellers færdig manuskrift. I forbindelse med optagelserne kunne man i Aftenbladet, 19. juni 1953 læse:
SKAL BO I GAMMEL LINIE 8 - SCENERNE OPTAGES I HAVEFORENING PÅ AMAGER.
Da Dirch Passer for alvor slog sit navn fast med den sindsvagt sjove figur i ”Slap af”, mødte flere filmselskaber med gode kontrakter i lommen. Passer måtte imidlertid sige nej tak, da han allerede havde bundet sig til et svensk selskab. Det er foreløbig blevet til ”Dirch passer hund”, som fik en noget blandet modtagelse. Imidlertid har Saga nu hos svenskerne købt benyttelsesretten over Passer til en enkelt film. Selskabet vil ikke opgive, hvad denne handel, bortset fra skuespillerens honorar, kostede, men siger kun, at det var ret dyrt.
Om få dage slutter Saga optagelserne af ”Der kommer en dag”, og en uge senere er man klar til at tage fat på et rigtigt folkeligt stykke ”Sønden for Langebro”, skrevet af dir. John Olsen og forfatteren Poul Sarauw; produktionsleder, dir. Poul Bang tager sig af iscenesættelsen. Her får Dirch Passer en større rolle - dog ikke for stor igen, da han skal med ”Slap af” til Stockholm 15. august, og til den tid må Saga have sluttet sine optagelser.
Handlingen i ”Sønden for Langebro” udspilles i en havekoloni på Amager. Her finder man Henry Nielsen, der spiller en murer, hvis kone er Inger Lassen; hans gode nabo er Ib Schønberg, en tjener, gift med Betty Helsengreen.
Dirch Passer og Ove Sprogøe er et par venner, sporvognsstyrer og konduktør, som bor i et eksklusivt sommerhus, en udrangeret linie 8. Det kan der nok laves en del sjov ud af. Endvidere medvirker den purunge Birgit Møller Petersen fra Det kgl.s elevskole, Buster Larsen, Louis Miehe Renard og Kate Mundt. Saga opbygger de to familiers lysthuse med tilhørende haver ved sit atelier, men en del af optagelserne finder sted i kolonien ”Søvang” på Amager; i filmen kaldes den ”Søfryd”, for at handlingen ikke skal blive lokaliseret.
Der er små familiestridigheder over havehækken, der er også forsoning, og det hele ender med bryllup og fest i Dragør.
Som man kan forstå, bliver der tale om en masse udendørs-fotografering, så Saga håber inderligt på kommende gode solskinsdage. Men regn ind imellem undgås jo ikke, og der vil blive sat ekstra pres på optagelserne, for at de scener, hvor Dirch Passer medvirker, kan være færdige midt i august.
”Sønden for Langebro” får antagelig premiere i oktober.