100 film - plus det løse. Det er en imponerende bedrift, når man tager i betragtning, at Dirch lavede teater og revy, samtidig med han indspillede film. Det hele kulminerede i 1962, hvor Dirch indspillede hele 11 film inkl. speak på tegnefilm. Om det var for at holde sorgen over sin legekammerat, Kjeld Petersens, død, på afstand, ved jeg ikke. Men i hvert fald sparede han ikke sig selv det år. Standarden var også det år meget svingende - noget der ses gennem hele Dirchs karriere. Men ser man nærmere på karakterne, så er hans film slet ikke så dårlige endda. Faktisk er der flere perler, end der er afbrændere - set med mine øjne.
Her på siden finder du film, Dirch har medvirket i, på den ene eller anden måde, med min bedømmelse, "officielle" anmeldelser og meget anden information - alt inddelt i de fire årtier han nåede at sprede smil i. Nederst er hans TV-optrædender listet op - disse er endnu ikke komplette.

 

1940erne
1950erne
1960erne
1970erne

Drømmen om rampelyset

Slutningen af 1940 er tiden, hvor Dirch for alvor forsøger at bryde igennem. Han har et par statistroller, og en enkelt rolle, med replikker, i filmen "Stjerneskud" - med sin fremtidige hustru - Sigrid Horne-Rasmussen. Men det er Osvald Helmuth der er den store stjerne. Statistrollerne indskrænker sig til at være bargæst og publikummer i en biograf - men han har fået smag for filmen, og er på vej...

Crazy, seriøs og stjerne

1950'erne må siges at være Dirchs årti. På scenen vælter han og Kjeld Petersen alle omkuld, og på lærredet starter han ud med biroller, tegnefilmsstemme, men får langsomt større og større roller. Han grundlægger sit parløb med Ove Sprogøe, med hvem han indspiller flere film op gennem 50'erne.
Det bliver også til enkelte film sammen med Kjeld Petersen - gakket helt ud i "Solstik".
I "Hvad vil De ha'?" får man et par unikke indspilninger, af nogle af Kjeld og Dirchs revy-numre fra ABC.

Latterorkaner og stivnede smil

1960'erne er præget af Dirchs enorme energi. 64 film medvirker Dirch i, i dette årti - mere end 6 i gennemsnit pr. år. Afbrænderne er voldsomme, det skyldes til dels nogle elendige svenske film, Dirch havde bundet sig til allerede i 50'erne. Men årtiet bringer også nogle blændende perler, som "Vi er allesammen tossede", "Oskar", "Baronessen fra benzintanken" og naturligvis "Sommer i Tyrol".
Og så er der naturligvis optagelsen af "Cirkusrevyen 67" - med uforligneligt parløb af Dirch og Daimi.

Stjernen lyser - og slukkes

Efter et årti med alt for meget filmarbejde, skruer Dirch en anelse ned for blusset i 1970'erne. Muligvis tager revyen det meste af hans tid. Dirch får udlevet sin idé om en "kartoffelwestern", han får succes med "Mig og mafiaen", og slutter på toppen, i to meget forskellige roller i "Alt på et bræt", som udklædt bankrøver og i "Fængslende feriedage" som nedtonet fængselsbetjent. Og så er der optagelen af "Solstik på badehotellet" med en hysterisk sjov Dirch, der totalt indtager scenen.