Handling og replikker
Handlingen i Pigen og greven, er på samme tid, så enkel som den kan være, og alligevel ender den med at blive en næsten uløselig knude. For at få forståelse for alle intrigerne, følger her hele handlingen:
Dirch er Andreas Lillelys, som er sufflør på et lille teater. I pauserne og op til stykkets start tromler han igennem alt hvad han kan finde af fagbøger.
Nu er han ved at lære at ride. Det er en last han har - han må vide alt om alt!
Susanne Hansen - Sus - er danserinde og før forestillingen begynder afleverer hun sit lille barn - Lulu - hos Andreas, der holder øje med hende under forestillingen.
Under forestilligen dukker en mand op med en overdimensioneret buket, og det forstyrrer Suasanne lidt. Det er Ditmar.
Nede i sin hule under scenen, sidder Andreas og vipper den lille i en vugge ved hjælp af en pedal han har lavet. Forestillingen fortsætter med forskellige indslag.
Ind imellem kommer skuespillerne til at sige de ting som Andreas siger til den lille pige - som det elskende par hvor han siger til hende: Kom så med en lille bøvs!
Samt en sang af Daimi.
Ditmar opsøger Sus i omklædningen, men hun er ikke specialt glad for at se ham. Det er over et år siden han rejste uden en lyd. Ditmar beder hende komme ned på gården når forestillingen slutter om et par dage. Ditmar Gyvelstjerne er greve - og da han fortæller at han er forelsket i en korpige, er den gamle grevinde alt andet end tilfreds.
Bastian og Theodor Gyvelstjerne ankommer til slottet - hun er kusine og grantante til de to. Ditmar ønsker at lave Gyvelstjerne om til et moderne landbrug - meget mod sin moders vilje.
Både grevinden, Ditmars søster Irene, og Bastian og Theodor er enige: Det skal jo nødig gå Ditmar som hans onkel Arthur, der først gik på Landbohøjskolen, og senere i hundene, da han stak af med en dame i trikot, som dresserede puddelhunde i cirkus.
Ditmar har studeret landbrug i USA og kommer nu hjem med sine nye ideer - men det værste er dog denne korpige.
Ditmar vil invitere Sus på ferie - så de kan lære hinanden at kende. Butleren Nielsen er gift med kokkepigen Putte - og selv om grevinden siger til Nielsen, at han først rejser når hans afløser dukker op, så er Putte ligeglad: HUN rejser fredag under alle omstændigheder.
Godsforvalteren overhører parrets samtale - og den er helt gal - for deres afløsere som skulle ankomme fredag, har sendt afbud. Konen er blevet syg, og han må blive hjemme og passe barnet.
Putte forbyder Nielsen at sige noget til grevinden - ellers overtaler hun ham bare til at blive. Det bliver fredag - i københavn står Sus og tager afsked med Andreas. Hun er i syv sind - hun tager ned og ser familien an - og ved et uheld kommer både Andreas og Lulu med toget.
Putte er klar til at tage afsted - og Nielsen er næsten på vej ud af døren. Til godsforvalteren siger han at han i det hele taget ikke er klar over om den nye Nielsen kommer… og inden grevinden kan nå at standse ham, kører Putte.
I Nykøbing skifter Sus tog, men for sent opdager Andreas at han ikke har Lulu med tilbage til København - og atter an gang ender han på det forkerte tog.
Sus vil gerne have have Andreas med op på godset.
Ditmar modtager Susanne - og da Andreas stiger af toget, tror Nielsen og Putte, at han er den nye butler Nielsen. Andreas er lidt forvirret, men pludselig får han nøglerne til bilen.
En ide planter sig i Andreas - han vil lade som om han er den nye butler - så kan også holde øje med og hjælpe Sus.
Andreas kan kun få bilen i bakgaer - så han bakker hjem.
Undervej hjem lader Onkel Theodor som om han støder på Ditmar og Sus.
Lidt senere er det halvfætter Bastian der spærrer vejen med sin hest. Andreas møder Søren - karl på godset, som viser ham vej til godset. På godset modtages Sus af grevinden og komtesse Irene.
Andreas ankommer baglæns til godset, og hilses af godsforvalter Lauridsen, der viser ham op til grevinden.
Andreas må affinde sig med at hedde Nielsen - det har grevinden altid kaldt sine hushovmestere - og det bliver hun ved med.
Andreas kastes ud i arbejdet. Godforvalteren har overtalt sin husholderske - Cleopatra - til at hjælpe i køkkenet - stærkt mod hendes vilje - men hun bløder straks op da hun ser Lulu.
Ditmar viser Sus rundt på godset.
Andreas tror at Cleopatra laver mad - men hun fortæller grinende at maden - den må han lave. Atter engang kommer Andreas mange håndbøger ham til hjælp. Komtesse Irene kommer ham til hjælp - Andres sætter komtessen til at grave kartofler - mens han finder kyllinger. Ved et uheld lukkes han inde i kølerummet - men reddes af Cleopatra.
For at blilve opvarmet snupper Andreas en steppetur på komfuret.
Andres bliver helt forfjamsket, da han opdager han har sat komtessen til at grave kartofler- men Irene tager det pænt. Middagen bliver en lille smule forsinket - og det er kke noget der huer grevinden. Sus kommer til at hælde al sin champagne i hovedet på greeinden da hun ser det er Andres der er hushovmester.
Den stakkels Sus er lidt på udebane hvad angår etiketten omkring bordet.
Og helt galt går det, da Sus sender hendes halve kylling i skødet på grevinden og skyller efter med hele karaflen med rødvin.
Grevinden går i vrede - og Andreas undskylder, og er lige ved at afsløre at han og Susanne kender hinanden.
Ditmar er sur - men Irene synes det er nogle fremragende kartofler - og tager det hele med at smil. I køkkenet forklarer Andreas sagens rette sammenhæng for Sus - han hedder Nielsen fra nu af, og de kender ikke hinanden. Men Irene kan ikke forstå hvad Susanne laver i køkkenet.
Andreas redder Irene fra en edderkop, og går straks i gang med at fortælle - han har jo læst bøger om emnet - og Irene betages af Andreas beretning. Ved hjælp af mad elevatoren smugler Andreas Lulu med op - han ved ikke han opdages af Irene.
Senere serverer han grevindens kogte aftenvand med citron, og hjælper grevinden med hendes kabale. Hun skal have kabalen til at gå op ellers lukker hun ikke et øje - men Andres foreslår at hun skal drikke en porter.
Det synes grevinden er en vulgær drik - og takker nej til. Grev Ditmar er ved at opdage Lulu- men Andreas når lige at få hende ud af køkkenelvatoren.
Senere skal han bære hende op til Susanne - men Susanne er på vej ned til ham, Og Irene står i skyggerne og ser efter dem. De tror at Irene er den hvide dame - men hun jages på flugt af en anden hvid dame - grevinden med en porter. Grevinden opdager Lulu midt på trappen pg tager hende med op.
I fuld rustning sniger Andreas sig op til Susanne. Næste morgen bringer Andreas grevindens morgenbakke - han kan høre hun synger sange for Lulu.
Grevinden spørger efter hvornår hans kone kommer - og det kan Andreas ikke svare på. Men grevinden stiller alskens barneudstyr til rådighed.
Andreas stikker Sus bogen ”Alt om ridning” for herskaberne skal på ridetur. Susanne er ikke helt tryg ved hestene - og hun ender ved et uheld på den hidsige Hannibal - der naturligvis stikker af. De andre galopperer efter for et redde Susanne.
Hannibal kaster Sus af - og hun ender i græsset med såret stolthed og øm numse. Men hun lader som ingenting - og alle er imponerede af hendes ridestil.
Irene spørger hvorfra Sus kender Andreas. Irene forklarer at de er så fine, så fine - med slet skjult ironi - at hvis hendes bror gifter sig med Sus, så forventes det at hun kal gifte sig med Grev Bastian - og det har hun ikke lyst til. Tilbage fra rideturen får Sus mulighed for at hilse på Lulu. Og Ditmar hilser også på hende - i den tro at det er Andreas / Nielsens barn.
Det er tid til høst - og Lauridsen får besked på at begynde - men han trænger så frygteligt til en ny traktor.
Men han skal høste med heste som de altid har gjort.
Selv om Ditmar synes de skal have mindst 4 mejetærskere. Karlen Søren har ikke tid til at høste - han har nemlig tilmeldt vædderen til dyrskuet. Også han er træt af at høste med hest. Grevinden ser at Sus skifter Lulu - som hun tror er Andreas barn. Grevinden og Sus bider af hinanden, Sus irettesætter grevinden - og de ender med at skifte Lulu i fælles. Andreas overhører at Irene og Ditmar kævles om hvem der er størst snob. Sus er gået med i marken for at høste. Men Ditmar gider ikke - det er håbløst uden mejetærskere, Klokken 19 kommer Sus væltende ind med strå over alt - og grevinden udsætter middagen med 20 minutter, så Sus kan blive klar.
Senere skal der spilles bridge - men Sus kender ikke spillet - og Bastian gider ikke. De vil meget hellere danse - Irene har lige den nye plader der skal til. Men Ditmar synes ikke det er morsomt og går i seng.
Susanne har fået nok - hun pakker. Hun gider ikke mere - Ditmar opfører sig som et barn. Sus kan ikke mere - og nu vil hun rejse om morgenen. Hun afslører overfor Andreas at Ditmar er far til Lulu.
Andreas lover at hjælpe.
Irene har luret Andreas - hun ved at han ikke er butler , og at han kender Susanne. Andreas afslører at han kender Susanne - men ikke som komtessen tror. Grevinden kalder Andreas for Nielsen nummer 1, da han hiver en godnat-porter op ad lomme, men stemningen bliver en anelse trykket, da han siger, at han og Lulu rejser næste morgen. Grevinden har luret at Andreas ikke har en kone, men Lulu må gerne blive for grevinden. Det er Andreas ikke interesseret i - for Gyvelsteen er ruineret inden Lulu bliver voksen, så gammeldags som det drives.
Andreas giver grevinden tørt på - og hun beder ham spille poker med hende: vinder hun bliver Andreas og Lulu - vinder Andreas får Ditmar en mejetærsker.
Grevinden vinder! Næste morgen vil Susanne rejse. Men da hun hører at Ditmar høster ændres rejseplanerne.
Andreas mødes af en meget vågen grevinde, som vil ud og se på mejetærskere - hun snød! Ved dyrskuet ser Andreas og Grevinden på mejetærskere - og Sørens vædder vinder.
Grevinden tager 4 mejetærskere - leveret i morgen tidlig. Og mon ikke der gøres store øjne. da fire gule funklende nye mejetærskere ruller ind i gården.
Og så kan der høstes:
Og skal der hentes drikkevarer til de hårdt arbejdende høstfolk så har Andres sin egen lille traktor til formålet.
Efter høsten er der høstfest - men Andreas er ikke glad.
Sus bestemmer sig for, at nu skal Ditmar se Lulu.
Grevinden spørger om Nielsen ikke danser - ikke fordi hun selv danser - men ud på gulvet kommer hun.
Grevinden giver Andreas fri resten af aftenen - så skal hun nok tage sig af Lulu. Men det kan ikke lade sig gøre, for Lulu er hos sin mor.
Dette hører Irene - og så ser hun Susanne komme med Lulu - hvorefter hun slår Andreas i gulvet.
Irene bliver voldsomt vred - for hun tror at Andres er far til Lulu.
Men Andreas prøver at forklare tingenes rette samenhæng. Susanne stikker af og Ditmar sætter efter. Og indhenter hende og tager hende med tilbage til godset.
Imens tager Irene sig godt af Andreas - Bastian vil fri - men Irene vil hellere hedde alt andet end Gyvelstjerne - f.eks. Lillelys. Ditmar kommer tilbage - lige tids nok til at Irene og grevinden giver Susanne en uforbeholden undskyldning.
Og så ender alt godt - for nu skal der være bryllup.
Og da Andreas har læst ”Alt om kærlighed” - så ender Irene i hans arme også.
Bedste replikker:
De er her endnu Nielsen - det forbavser mig.
Jeg rejser på fredag, hr. greve.
Det forbavser mig ikke!
Den ridedragt lægger du sjældent.
Man siger den giver mig karakter.
Så må du endelig beholde den på - endelig!
Ankomst 15.72.
72?
- Ja, det er 12 minutter over fire.
Er der langt?
Nej de kan sagtens finde - De skal bare køre ligefrem efter nakken!
Skal De have barnet med nu?
Enkegrevinden er måske ikke børnevenlig?
Hun er overhovedet ikke venlig.
I går aftes ledte jeg hele dagen.
Dækker komtessen bord?
Ja, der var ikke flere kartofler at grave.
Må jeg lige have lov til at rette en lille misforståelse?
Et øjeblik eet øjeblik… det er ikke rigtigt at det er Susanne der er moren - det er mig.
Sludder - jeg mener: Det er sandt at Susanne er faren. Hwaø -- neeeej - slet ikke! Det jeg gerne vil ind på det er at jeg har været som en mor for hende -
fordi at moren ikke ville ha’ at faren skulle vide at moren er mor.
Neeej - omvendt. Slet ikke omvendt - den er god nok!
Og det… må… støer… man kan jo sige De er faren, han er jo høj og barnet er flot. Men øh farmoren hun har det skidt. Og øh værsgod - jeg ved ikke hvor gammel jeg - det er lige der.
Anmeldelser og info
Dirchland anmeldelse:
”Pigen og greven” er en af disse typiske danske komedier, hvor slutresultatet er givet på forhånd: Alle skal have hinanden til slut - og det får de.
Men den har nu alligevel et eller andet over sig, selv om plottet er lige lovligt tykt. Måske er det fordi at alle skuespilleren bare spiller helt utroligt godt. Og der er så mange små pudsige episoder ind imellem, så alt sødsuppen glider nemmere ned.
I hvert fald farer filmen afsted i raskt trav, og selv de onde er ikke rigtigt onde.
Karen Nellemoses grevinde er en gavstrik, som nok er af af fin byrd, men alligevel kan lokkes til at drikke en enkelt porter, når nu Dirch siger hun skal.
Malene Schwarts og Lene Tiemroth er smukke så det gnistrer, Cleo er bare noget af det mest krambare man kan forestille sig.
Dirch gør det han gør, når han er allerbedst: han holder igen med virkemidlerne, og får utroligt meget ud af at rynke panden, smile genert - eller bare se lidt forvirret ud. Han ER Andreas Lillelys - ganske enkelt.
Skal man fremhæve en bestemt scene, så er det scenen hvor Andreas lige er ankommet til godset. Det er en stor fejl - han skulle være i København med Lulu, men nu står han der, og antages for at være den nye butler. Grevinden byder ham velkommen, og Andreas formår på en meget elegant måde, at være lige så røget som grevinden er speget.
Hun er uforskammet - det er han også - bare så flot, at grevinden må komplimentere ham for hans uforskammethed.
Lene Tiemroth er god som den almindelige pige, der må gå så grueligt meget igennem, før hun får sin greve på den brune hest.
Alt i alt en film der er langt bedre end sit rygte - med en førsteklasses Dirch.
----
Gyldendals Filmguide har ikke set denne film.
Lillelys (DP) arbejder både som sufflør og hushovmester på et gods. Han og komtessen (Malene Schwarz) er ikke langt fra at danne par, og endnu alvorligere forelsket er greven (Peter Steen) i sin udkårn korpige (Lene Tiemroth)
”Værre vrøvl en Pigen og greven er ikke konstrureret” skrev Svend Kragh Jacobsen i Berlingske Tidende og de øvrige anmeldere gav ham ret.
Daimi blev dog fremhævet for en sang og Dirch Passer for et par vittige scenere, især dem med Karin Nellemoses supergrevinde. Men almindelig hovedrysten var reaktionene på Carl Ottosen og Finn Henriksens manuskript og dets fordomme og vulgære halløj.